Fotografije koje se rijetko viđaju
0

Umjetnost rastavljanja kućanskih aparata

Sarajevo-x.com
Fotograf Todd McLellan iz Toronta je napravio fotografije kućanskih aparata kakve možda nikad do sada niste vidjeli. U svom projektu "Disassembly" rastavio je neke od kućanskih aparata na najmanje dijelove i napravio bizarne fotografije.

Nakon što je rastavio aparate, McLellan je fotografisao njihove dijelove na ravnoj površini, ali i u pokretu.

"Projekat Disassembly sam započeo prošle godine u svom studiju. Predmete sam pažljivo birao, a kupio sam ih u prodavnici polovne robe. Neke sam uzeo i sa otpada. Želio sam pokazati od čega su napravljeni. Potom sam ih rastavio na dijelove. Dok sam to činio, počeo sam cijeniti umjetnost sastavljanja i dizajna."

Rastavljajući budilnik, diktafon, pisaću mašinu i fotoaparat, McLellan je na svoj način odao počast ovim korisnim uređajima, piše Telegraph.

"Moja majka je radila firmi koja je svakodnevno rastavljala razne aparate. Najduže mi je trebalo da rastavim pisaću mašinu, ali je rastavljanje fotoaparata ipak bilo najteži zadatak. Koristio sam samo kliješta, male igle i šrafcigere. Sočivo fotoaparata je specijalno napravljeno, tako da rastavljanje zahtijeva vještinu, ali ni blizu one koja je potrebna za njegovo sastavljanje", rekao je McLellan.

Nakon što je rastavio aparate, njihove je dijelove poredao na ravnoj podlozi. Fotografisao ih je i u pokretu dok su na tlo padali s određene visine.

"Rastavljeni uređaj ne predstavlja ništa osim dijelova, ali kada se sastave, grade uređaj koji vam olakšava život", dodao je McLellan.