Zanimljivosti
0

Umjetnik napravio očev portret od 3,2 miliona tačkica

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled ova slika izgleda kao kopija lica muškarca, prislonjenog na aparat za fotokopiranje. No, ukoliko pogledate pažljivije, postaje jasno da je napravljena od tačkica, u ovom slučaju njih 3,2 miliona, piše Daily Mail.

Miguel Endara iz Miamija je proveo gotovo godinu dana radeći na portretu svog oca veličine 11x17 inča. Svaku tačku portreta je načinio ručno.

"Veliki sam obožavatelj ove tehnike pa sam odlučio napraviti portret svog oca. Uvijek sam mu htio odati počast jer je divna osoba. On je blage naravi i odnosi se prijateljski prema ljudima. Skenirali smo njegovo lice, a portret je mješavina tih fotografija.

Tokom 11 mjeseci Miguel je proveo 210 sati stvarajući portret koristeći se olovkom Sakura Pigma Micron s vrhom promjera 0,2 mm.

"Broj tačaka nije potpuno tačan. No, veoma je blizu 3,2 miliona. Snimao sam se u gotovo svakom periodu slikanja, pravio sam u prosjeku 4,24 tačke u sekundi. Ukoliko to pomnožite sa 210 radnih sati. dobijete rezultat od 3.213.000 tačaka", izjavio je Endara.

Njegov video je postao senzacija na internetu, gdje ga je pregledalo više od šest miliona ljudi na sajtu Vimeo.

The Making of "Hero" from Miguel Endara on Vimeo.