Sydney
0

Umjetnik hrabri volontere da goli poziraju pred Operom

Sarajevo-x.com
Instalacija u Newcastleu iz 2005. (Foto: PA)
Instalacija u Newcastleu iz 2005. (Foto: PA)
Američki fotograf Spencer Tunick u potrazi je za hiljadama Australaca koji su spremni skinuti svoju odjeću i u ime umjetnosti pozirati na stepenicama slavne Opere u Sydneyu.

Tunick je inače poznat kao umjetnik koji bilježi slične "golišave trenutke", čime se na sebi svojstven način bori protiv industrijalizacije i drugih posljedica urbanizma širom svijeta.

"Instalacija" u Sydneyu planirana je za 1. mart ove godine, a u njoj bi trebalo učestvovati oko 2.000 Australaca, pišu britanski mediji.

Fotografija će dobiti naziv "The Base", a trebala bi biti snimljena u vrijeme održavanja godišnje parade homoseksualaca Mardi Gras, koja privlači učesnike i publiku iz svih krajeva svijeta.

"Na neki način gradim bazu strukture, bazu arhitekture, a kombinovanjem heteroseksualaca sa homoseksualcima pokazujem da različiti spolovi i društva zajedno formiraju sjajan proizvod koji drži ovu divnu građevinu", izjavio je autor za australski radio.

Dosad je Tunick izradio 100 instalacija širom svijeta, uključujući i onu iz 2001. u Melbourneu. Za svoj rad kaže da nije egzibicionizam niti erotika, već se tiče ranjivosti u grubom gradskom okruženju.

Ova objašnjenja ipak nisu ubijedila američke vlasti u opravdanost organizacije sličnih snimanja, te su ga sedam puta hapsili.