'Tajna' izložba
0

Ulični umjetnik Banksy ponovo očarao svijet

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Britanski ulični umjetnik Banksy odlučio se na do sad najsmijeliji podvig. Crtač grafita 'ušuljao' se u muzej Bristol i izložene artefakte zamijenio svojim radovima.

"Ovo je prvi put da je moja izložba finansirana budžetskim sredstvima, jer sve do sada se novac poreznih obveznika koristio uglavnom kako bi moji radovi bili uklonjeni sa zidova. Izložba je čuvana u tajnosti kako za nju ne bi doznale gradske vlasti i presretan sam što sam uspio u svom naumu", istakao je ulični umjetnik za BBC.

Izložba svjetski poznatog ctača grafita, o kojem se u suštini i veoma malo zna, predstavlja njegovu viziju budućnosti.

Najveću pažnju posjetilaca će zasigurno privući izgoreni kamiončić za prodaju sladoleda.

"Banksyjeva izložba je bila veoma rizična i sada kad već mogu govoriti o njoj osjećam veliko olakšanje. Sigurna sam da smo učinili pravu stvar za grad", kazala je direktorica muzeja Kate Brindley dodajući da je Banksy svakodnevno nadgledao postavku izložbe, a da uposlenici muzeja nisu ni primjetili da se on tu nalazi.

Izložba u muzeju za Baksyja predstavlja i puno više od zadovoljstva što je napokon njegov rad finansiran budžetskim sredstvima. Naime, ovaj umjetnik je odrastao u Bristolu i ova izložba predstavlja njegov povratak gradu.

Tajanstveni umjetnik svoje radove izlaže u New Yorku, Los Angelesu i Betlehemu, a proslavio se postavljajući repliku zatvorenika Guantanama u prirodnoj veliičini u Disneylandu.

Kolekcionari njegovih djela su i brojne poznate ličnosti među kojima i Brad Pitt i Robbie Williams.