Zanimljivosti
0

Ukradeni rogovi nosoroga smrtonosni

Sarajevo-x.com
Dva roga od nosoroga iz 19. st, nedavno ukradena iz južnoafričkog muzeja, mogla bi biti smrtonosna ukoliko se dalje prodaju kao popularni afrodizijak. Naime su ranije bili uronjeni u otrovne supstance, javljaju iz muzeja.

Rogovi su ukradeni iz historijske galerije koja izlaže očuvane primjerke dijelova skeleta predstavnika sisara u Cape Townu, izjavio je Jatti Bredekamo, izvršni direktor muzeja Iziko.

“Ne znajući, lopovi su se izložili opasnosti većoj od samog hapšenja i sudoskog rpocesa”, ističe se u Bredekampovom obavještenju za javnost, prenosi Reuters.

Prije polovine dvadesetog stoljeća rogovi su se kvasili arsenom i bili su čuvani od navale insekata zahvaljujući upotrebi inskticida, DDT-a (dihlor-difenil-trihloretana). Obje tvari, izrazito otrovne, zadržavale bi toksičnost kroz duži vremenski period.

Bredekamp je izjavio da su rogovi bili ciljana meta pljačkaša i da su najvjerovatnije prebačena u Aziju, gdje se rogovi nosoroga prodaju kao afrodizijak.

“Ovo bi moglo nositi neslućene posljedice”, mišljenja je Bredekamp.

Izvršni direktor muzeja je izjavio da su muzeji širom svijeta u posljednje vrijeme postali meta organizovanog kriminala u cilju razvoja unosnog tržišta širokog raspona artefakata. Nakon ranijeg pokušaja plačke, uposlenici južnoafričkog muzeja su uklonili nekoliko eksponata rogova nosoroga.