Zanimljivosti
4

Uginula najstarija mačka na svijetu Poppy

Klix.ba
Mačka Poppy koja je priznata službeno kao najstarija mačka na svijetu preminula je nakon što je napunila 24 godine (114 ljudskih godina), sedam dana nakon što je dobila titulu.

Poppy je rođena u februaru 1990. godine, u istom mjesecu kada je Nelson Mandela pušten iz zatvora. Preživjela je pet britanskim premijera i ubilježena u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda 19. maja.

Uginula je prošlog petka zbog problema sa zadnjim nogama i infekcije.

Vlasnica Jacqui West kazali su da su veoma pogođeni Poppyinim odlaskom.

"Znali smo da je stara, ali opet smo se jako uznemirili. Bila je loše protekle sedmice. Konzumirala je antibiotike jer je imala infekciju, a otkazala joj je i zadnja noga. Uginula je u petak u 15:30 sati. Provela sam cijeli dan uz nju. Sahranili smo je u dvorištu uz ostale ljubimce koji su ranije uginuli", rekla je West.

Mačka se u početku zvala Popsy i živjela je u Dorsetu. Njeni vlasnici su je dali Margueritei Corner i njenoj kćerki Jacqui koja je potom uzela kada se udala. Poppy je živjela s četiri mačke, dva zeca i hrčkom.

Najstarija mačka uginula je dan nakon što je preminuo najstariji čovjek na svijetu Alexander Imich koji je imao 111 godina.