Zanimljivosti
0

Uginula najbrža gepardica na svijetu, trčala 100 metara u 5,95 sekundi

Klix.ba
Gepardica Sarah
Gepardica Sarah
U zoološkom vrtu u Cincinnatiju uginula je najbrža kopnena životinja svih vremena. Naime, gepardica Sarah, koja je 2012. godine oborila svjetski rekord pretrčavši 100 metara za 5,95 sekundi, uginula je u 15. godini života.

"Živjela je jedan dug i ispunjen život. Njeni uspjesi su bili veoma značajni za afirmaciju zaštite geparda, čiji se životni prostor iz dana u dan smanjuje", izjavili su iz zoološkog vrta u Cincinnatiju.

Kako su izjavili, Sarahin kvalitet života je u posljednjoj godini veoma opao. S bozirom da gepardi prosječno žive od 10 do 12 godina, petnaestogodišnja Sarah je smatrana "staricom".

Slavu je stekla 2012. godine kada je National Geographic snimao dokumentarac o najbržim životinjama na svijetu. Sarah je tada istrčala 100 metara za nevjerovatnih 5,95 sekundi. Poređenja radi, rekord Usaina Bolta na stotinu metara iznosi 9,58 sekundi.

Ipak, stručnjaci smatraju da u prirodi postoje gepardi koji su brži i od Sarah, ali da im to nije mnogo pomoglo da se očuvaju u prirodi. Naime, 1900. godine u prirodi je živjelo više od 100.000 jedinki ove velike mačke, a procjenjuje se da danas u prirodi ima oko devet i 12.000 geparda.