Predstavljao opasnost
0

Ubijen posljednji divlji medvjed u Švicarskoj jer je stalno ulazio u selo

Klix.ba
Posljednji divlji medvjed u Švicarskoj, poznat pod oznakom M13, je ubijen u utorak. Ubijen je u ranim jutarnjim satima nakon što je utvrđeno da ga je nemoguće držati dalje od naselja.

"Prošle jeseni i sada, nakon što se probudio iz zimskog sna, medvjed je tumarao po selima u potrazi za hranom. Također je slijedio ljude čak i tokom dana. Svi pokušaji da ga se uplaši i otjera su propali. On se jednostavno nije plašio ljudi. Medvjed je zbog toga označen kao rizik za ljudsku sigurnost. Ubrzo je postalo očigledno da će morati biti ubijen", rečeno je jučer iz švicarskog Ureda za očuvanje okoliša.

M13 se iz zimskog sna probudio prije desetak dana. Tokom prošlog vikenda je slijedio dvije osobe do jednog sela u kantonu Graubunden na jugoistoku zemlje. Nakon toga je tumarao ulicama sela.

"Bili smo zaprepašteni kada smo shvatili da ispred našeg automobila stoji ogroman medvjed", rekao je jedan od stanovnika sela.

Tokom posljednje tri godine medvjed je tumarao između Švicarske, Austrije i Italije, ali se krajem 2012. godine nastanio na području Val Poschiavo u Švicarskoj. U oktobru prošle godine je silazio u nekoliko naseljenih mjesta, a u novembru je provalio u nekoliko kuća.

Kako kažu vlasti Graubundena, lokalni zvaničnici su mnogo puta pokušali otjerati tog medvjeda korištenjem gumenih metaka i drugih mjera, piše Swiss Info.

Iako su mnogi tražili da se medvjed prebaci u neki od nacionalnih parkova, vlasti su ipak odlučile da ga ubiju.

"Prebrzo je odlučeno da ubiju medvjeda. Bilo bi mnogo bolje da su pokušali još neke mjere", rekla je Joanna Schonenberger, ekspert za medvjede.