Holandija
0

U TV emisiji gostovali razredni drugovi Anne Frank

FENA
Petnaest bivših razrednih drugova Anne Frank sastalo se u emisiji holandske televizije da podijele svoje uspomene na židovsku djevojčicu i na Drugi svjetski rat, saopćio je u utorak producent emisije KRO.

"U ovom specijalnom izdanju emisije KRO bivši razredni drugovi Anne Frank su se okupili nakon 70 godina", navodi se u saopćenju KRO-a.

"Oni daju jedan novi pogled na život Anne Frank prije nego što je deportirana i pokazuju kakve je posljedice imao rat na život mladih ljudi njihove generacije", precizira KRO.

Emisija je okupila devet učenika osnovne Montessori škole iz Amsterdama koju je Anna pohađala od 1940. do 1941. godine i šest učnika iz jednog razreda židovske gimnazije u koji je ona išla od 1941. do 1942. godine. Emisija će biti emitirana 27. decembra na holandskoj državnoj televiziji.

Anna Frank, koja bi 12. juna 2009. godine imala 80 godina, "pisala je u svom dnevniku o djeci iz svog razreda", podsjetio je KRO.

Rođaci Appy i Sally, gosti u emisiji, precizno su opisani u dnevniku, u kojem Anna otkriva da je bila tajno zaljubljena u Sallyja.

Anna Frank, njeni roditelji i sestra, kojima se kasnije pridružilo još četvero Židova, sakrili su se 6. jula 1942. godine na tavanu jedne kuće u Amsterdamu.

Nakon što ih je neko prokazao 4. augusta 1944. godine, nacisti su uhapsili svih osam osoba i deportirali ih u logor. Anna Frank je umrla u proljeće 1945. godine u koncentracionom logoru Bergen-Belsen na sjeveru Njemačke.

Njen dnevnik je pronašla jedna porodična prijateljica. Predala ga je poslije rata Anninom ocu Ottu Franku, koji je jedini preživio.

"Dnevnik Anne Frank" je preveden na 70 jezika i jedno je od najčitanijih djela na svijetu.