Zanimljivosti
6

U svijetu 43 države imaju monarha, od kojih su istinski vladari samo u arapskim zemljama

Klix.ba
Iako je 2016. godina još uvijek u svijetu postoji čak 43 države koje imaju monarha, iako većina njih nema stvarnu moć, izuzev onih u arapskim zemljama.

Japanski car Akihito danas je objavio da želi abdikaciju, odnosno povlačenje, iako njegovo povlačenje nije jednostavno, jer će se morati mijenjati određeni zakoni. Akihito u Japanu nije imao stvarnu moć, već simboličku ulogu.

Za razliku od njega, carevi koji su ujedno i pravi lideri svojih država su prije svega monarsi iz arapskih zemalja. Salman bin Abdul Aziz je šesti kralj Saudijske Arabije od osnivanja kraljevine 1935. godine. Kraljevska vlast postoji i u Maroku, Jordanu, Omanu, Kuvajtu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i nekim drugim državama.

Bruneji imaju sultana, dok kralj Mswati III vlada Svazilendom u Africi. S obzirom da je Vatikan grad-država i papa se smatra vladarom te države.

Trenutno najduže vladajući monarh na svijetu je kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej, koji je na tronu 70 godina.

Ceremonijalnu ulogu u svojim državama imaju kraljevi Belgije, Španije, Švedske, Norveške, Holandije, Danske i Luksemburga. Slična je situacija u Maleziji, Lesotu i Kambodži.

U posebnu kategoriju spada kraljica Elizabetha II. Ona je kraljica koja vlada Velikom Britanijom najduže u povijesti, međutim i njena uloga je više ceremonijalna. Zanimljivo je da je Elizabetha II nominalno vladar i 15 drugih država, kao što su Australija ili Kanada ili neke minijaturne državice.