Zanimljivosti
0

U Španiji održan neobičan ritual preskakanja beba

Sarajevo-x.com
U Castrillo de Murciji na sjeveru Španjolske održan je godišnji ritual preskakanja beba kojim seljani tradicionalno tjeraju vraga i simbolički 'čiste' djecu od prvoga grijeha.

Ritual 'El Salto del Colacho' stari je srednjovjekovni španjolski obred koji se sastoji od preskakanja djece. Muškarci obučeni u tradicionalne žute kostime zamaskirani u Nečastivog preskaču madrace na kojima leže bebe.

Vjeruje se da se 'đavoljim skokom' bebe oslobađaju prvog grijeha i štite od bolesti. Djecu rođenu u posljednjih godinu dana oblače u njihovu najbolju odjeću i polegnu ih na madrace na cestu.

Castrillo je tradiciju otjerivanja vraga započeo još 1620. u sklopu obilježavanja katoličkog blagdana Tijela Kristova i održava se svake prve nedjelje nakon Tijelova. Blagdan se slavi u gotovo svim dijelovima Španjolske na različite načine, a prate ga procesije i srednjovjekovni misteriji i prikazi.

U ovogodišnjem festivalskom događanju nitko nije ozlijeđen. Stanovnici su se maskirali u anđele i demone, ali i u druge biblijske likove.