Zanimljivosti
419

U septembru "Klikerijada 2014": Prisjetite se djetinjstva i zabavite se

Klix.ba
U Sarajevu će krajem septembra biti održana "Klikerijada 2014“ (Džidžikovac open air) koja ima za cilj barem taj dan odvojiti djecu i odrasle od kompjutera i drugih tehnoloških aparata i zabaviti se igrajući drevnu igru poznatu iz doba Rimljana.

Kako su rekli organizatori, Klikerijada je vraćanje u djetinjstvo jer su gotovo sve generacije iz prošlosti igrale ili su se susretale s tom igrom

"Oživljavanje igre klikera je mali ali značajan korak u mukotrpnom ali krucijalnom pokušaju povratka starim vrijednostima. Osnovna ideja nije samo boravak na otvorenom, nego i druženje roditelja i djece u igri koju mogu igrati zajedno što je vrlo rijetko slučaj sa kompjuterskim igrama i slično. U jednostavnoj interakciji i razonodi pospješuje se opšta komunikacija među generacijama bez ograničenja“, saopćeno je iz organizacije Klikerijade.

Takmičarski dio bi se trebao sastojati iz tri dijela - u prvom bi se odigravalo takmičenje među najmlađim posjetiocima da se vidi kako su naučili i da li su usvojili nova znanja, drugi dio bi se odnosio na takmičenje među veteranima, a pobjednici iz ovih dviju kategorija bi se na kraju dana trebali međusobno obračunati u finalu između starih i mladih koji čini treći dio.

Pobjednici u pojedinačnim kategorijama kao i konačni pobjednik će osvojiti prikladnu nagradu (vreća klikera, sponzorski poklon paket i sl.).

U revijalnom dijelu programa učestvovati će poznate ličnosti iz bh. kulture i to na način da najprije ukratko nešto kažu o ovoj drevnoj igri i njihovom iskustvu s njom kao i da posjetiocima ukratko objasne jednostavna pravila igre klikera (vjerovatno u najjednostavnije dvije varijante, a to su "roša“ i "troka“). Atmosferu će zagrijati lokalni DJ-evi.

"Klikerijada 2014“ održat će se u Velikom parku u Sarajevu.