Zanimljivosti
64

U Sarajevu obilježen evropski vikend posmatranja ptica

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ornitološko društvo "Naše ptice" u suradnji s Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organiziralo je danas na Vrelu Bosne aktivnost posmatranja ptica i tako se uključilo u obilježavanje Evropskog vikenda posmatranja ptica.

Predsjednik tog društva Dražen Kotrošan kaže da je ta aktivnost, osim u Sarajevu, provedena i u još nekoliko gradova širom BiH. Na mjestima okupljanja posmatraju i broje ptice, a objedinjen izvještaj bit će poslan krovnoj organizaciji za proučavanje i zaštitu ptica.

"Namjera nam je da se promovira samo posmatranje ptica. Mi posmatramo sve ptice. Blježimo sve ptice koje primijetimo danas na terenu", kaže on.

Evropski vikend obilježava se prvog vikenda u oktobru, a cilj je zaštita i posmatranje pticama, ali i da se vidi koliko se za jedan dan može sakupiti podataka o pticama. Neke države su manje, a neke više razvijene u tom pogledu.

BiH je, kako kaže Kotrošan, na samom dnu kad je u pitanju aspekt promatranja ptica. On kaže da imamo malo promatrača, ali da ipak interes raste i da već nekoliko godina zaredom obilježavaju evropski vikend posmatranja ptica s nadom da će u BiH biti bolje stanje u toj oblasti.