Zanimljivosti
4

U Poljskoj pokrenut prvi magazin o istjerivanju demona

Klix.ba
Zahvaljujući porastu slučajeva istjerivanja đavola u Poljskoj sveštenici rimokatoličke crkve su zajedno sa jednim izdavačem pokrenuli prvi mjesečni magazin u svijetu koji se fokusira na istjerivanje demona.

"Broj slučajeva istjerivanja demona se sa četiri popeo na više od 150 tokom posljednjih 15 godina u Poljskoj", kazao je otac Aleksander Posacki, sveštenik, profesor filozofije, teologije, demonolog i istjerivač đavola u Varšavi.

Posacki jedan dio pojavljivanja demona pripisuje i tranziciji sa ateističkog komunizma na kapitalističko slobodno tržište 1989. godine, prenosi AFP.

"Krivica spada i na promjene u sistemu. Kapitalizam je stvorio više mogućnosti za razvoj posla u području okultizma. Gatanje se sada kategoriše kao posao na koji se plaća porez", kazao je Posacki.

Posacki je također naglasio nemoć raznih škola psihologije i psihijatrije kada im se predstavi problem ekstremnog ponašanja koje se ne može izliječiti konvencionalnim terapijama.

"Opsjednutost demonima nastaje kao rezultat činjenja zla - krađa, ubistvo i drugi grijesi", dodao je Posacki.

"Imamo pune ruke posla", rekao je otac Andrzej Grefkowicz.

Grefkowicz je također otkrio da se na istjerivanje demona u Varšavi čeka i po tri mjeseca.

"Opsjednutost je jako dobro opisana u filmovima. Manifestira se vrištanjem, galamom, ljutnjom i srdžbom. Levitiranje je rijetko, ali se i ono dešava. Vidio sam to svojim očima", rekao je Posacki.