Projekat vrijedan milijardu dolara
235

U Novom Meksiku će se graditi grad u kojem neće niko živjeti

Klix.ba
U blizini gradića Hobbs u Novom Meksiku uskoro bi se trebao početi graditi "grad duhova", izjavio je gradonačelnik Hobbsa Sam Cobb.

Na ovom mjestu naučnici će imati priliku da testiraju i razvijaju obnovljive izvore energije, inteligentna prometna rješenja te novu generaciju bežičnog interneta. Kompanija Pegasus Holdings će izgraditi klasični američki gradić za oko 35.000 stanovnika, samo što u njemu neće živjeti niko.

Novi grad zvat će se Centar za inovacije, testiranje i procjene. Projekt je najavljen još prošle godine, ali su Pegasus i partnerska kompanija CITE Development tražili lokaciju koja ispunjava potrebne uvjete.

Investitori su tražili otvorene prostore, a dodatni plus je bila blizina federalnih istraživačkih objekata. To će biti prvi grad te vrste na svijetu, a u njegovu izgradnju bit će uloženo milijardu dolara.

Svrha izgradnje "grada duhova" je omogućiti istraživačima da testiraju nove tehnologije na postojeću infrastrukturu bez uplitanja u svakodnevni život. "Jedino što nećemo raditi je razorno ispitivanje, odnosno, nećemo raznositi stvari, nadam se", kazao je Bob Brumley iz Pegasus Holdingsa.

Ovaj projekt je otvorio 350 radnih mjesta. Gradnja će početi 30. juna.