Zanimljivosti
1

U Njemačkoj izložena "živa" replika Van Goghovog uha

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U muzeju u njemačkom gradu Karlsruheu izložena je replika uha holandskog umjetnika Vincenta Van Gogha, a riječ je o kopiji koja je napravljena na uzorcima DNK-a uzoraka uzetih od Van Goghovih rođaka.

Umjetnik Diemut Strebe je ovu repliku napravio na osnovu DNK uzoraka uzetih iz živih ćelija Liuewea Van Gogha, pra-pra unuka Theoa Van Gogha, inače brata poznatog slikara Vincenta.

"Živa replika" Van Goghovog uha je pomoću 3D pisača izrađena u bolnici  Bingham u Bostonu, a riječ je o uhu koje je umjetnik sebi odsjekao tokom psihičkih problema 1888. godine.

"Nauku koristim poput kista, i baš kao Van Gogh slikam slike", kazao je Strebe.

Ističući da je prvobitno htio da za izradu replike koristi DNK koji lično pripada umjetniku, Strebe je kazao da su uzorci pronađeni na jednoj Van Goghovoj koverti od slike ipak pripadali nekoj trećoj osobi i da je zbog toga koristio žive čelije njegovih srodnika.

"Živa replika" Van Goghovog uha izložena je u Umjetničkom i medijskom centru u Karlsruheu i smještena je u specijalnom stakleniku. Izložba će biti otvorena do 6. jula, a znatiželjni posjetioci se čak mogu i obratiti Van Goghovom uhu, jer je pomoću računarskih tehnologija razvijena i ta mogućnost.

Strebe je najavio da će sljedeće godine repliku uha izlagati i u New Yorku.

Van Gogh je bio jedan od najistaknutijih likovnih umjetnika svijeta. Pretpostavlja se da je 1888.godine sebi odsjekao veći dio lijevog uha, a to se desilo nakon njegove svađe sa prijateljem i također slikarom Paulom Gauguinom. Van Gogh je 27. jula 1890. godine iz pištolja pucao sebi u glavu, a dva dana poslije je preminuo na rukama brata Theoa, koji se brinuo o njemu.