Zanimljivosti
1

U Kini će se prodavati "astronautska hrana"

Sarajevo-x.com
U kineskim prodavnicama će se ubrzo pojaviti specijalna jela koja jedu astronauti kada nisu na Zemlji. Tako će obični ljudi bar malo moći "okusiti" život jednog astronauta. Proizvodi će se na tržištu pojaviti krajem ove godine, a detalji oko pripreme i pakovanja proizvoda nisu još otkriveni javnosti.

Do kraja godine, kategoriji neobičnih kineskih proizvoda pridružit će se još jedan zaista zanimljiv artikal. Riječ je o astronautskoj hrani koja će se prodavati širom Kine i za koju mnogi vjeruju da će biti veliki hit, prenosi agencija Xinhua.

Naučni istraživački centar, Centar za trening astronauta te kompanija hrane u Šangaju su na "menu" stavili preko 60 specijaliteta koje astronauti jedu kada nisu na Zemlji. U jela ulazi meso, povrće i desert, a napravljena su prema hranidbenom programu astronauta.

Čelnici su izjavili da je masovna proizvodnja počela 2006. godine, a da će se na policama širom Kine naći krajem godine.

"Svemirska hrana nije samo ukusna već daje tijelu potrebnih 2 400 kalorija energije koja ja potrebna astronautu tokom orbitiranja. Astronauti nisu posebno izbirljivi kada je riječ o ukusu, ali ih većina voli začinjenu hranu. Zato je većina ovih proizvoda veoma začinjena", izjavio je Chen Bin, čelnik Centra za hranu.

"Ova jela će biti posebno praktična ljudima koji idu na kampovanje, na izlete, ekspedicije ili jednostavno na putovanje", dodao je Chen Bin.

Ostale detalje Bin nije otkrio, ali je rekao da su napravili posebnu vrstu čokoladica za astronaute koji će ići u orbitu 2008. godine.