Zanimljivosti
2

U Bugarskoj krijumčare cigarete u mrtvačkim kovčezima

Klix.ba
Prema izjavi direktora carinske uprave Bugarske, šverceri prevoze milione pakovanja cigareta kroz ovu zemlju u mrtvačkim kovčezima, a ponekad čak unajmljuju i cijele pogrebne povorke kako bi zavarali istražitelje.

Prema riječima Vanyje Tanove, šverceri nekada prijevozna sredstva urede i kao ambulantna vozila. Ova izjava je data nakon što je policija zaplijenila 25 miliona pakovanja cigareta.

U najvećoj raciji u posljednjih osam godina u Sofiji pronađena su četiri nova kovčega i kutije na kojima je pisalo da sadrže brokoli. Vjeruje su da su cigarete stigle iz Dubaija, a porez na promet te količine bi iznosio 1,8 miliona eura.

U Bugarskoj se uz Grčku nalazi najveći broj pušača. Čak 44 posto od 7,4 miliona stanovnika su pušači. Tokom posljednje dvije godine se povećala potražnja za švercovanim cigaretama zbog povećanja poreza nakon regulacija Evropske unije.

Prije dvije godine je udio prodatih krijumčarenih cigareta iznosio oko 30 posto. Zahvaljujući redovnim racijama ta brojka je pala na 15 posto.