Zanimljivosti
0

U britansku luku uplovio "najveći evropski hotel"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći svjetski kruzer ili kako ga zovu "najveći evropski hotel" koji je jučer isplovio iz francuskog brodogradilišta u Saint-Nazaireu stigao je do Southamptona u Velikoj Britaniji gdje će ostati usidren preko vikenda.

Kruzer "Harmony of the Seas“ težak je 227.000 tona, a njegova gradnja koštala je više od milijardu dolara. Može primiti 6,780 putnika i 2.100 članova posade zbog čega se s razlogom naziva "plutajući grad" koji ima više od 2.747 kabina, 20 restorana, 23 bazena te park s više od 10 hiljada biljaka i 50 stabala.

Također može se pohvaliti i dodacima poput kina, šetališta, terena za sport i zabavu mladih, spa i fitness centrima. Brojni Britanci s oduševljem su dočekali najveći kruzer na svijetu koji je čak viši i od od Eiffelovog tornja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Podsjećamo, brodogradilište STX France počelo ga je graditi 2013. godine, a gradnja je trajala više od dvije i po godine. "Harmony of the Seas" će proizvoditi 20 posto manje emisija CO2 nego dva najveća broda u svojoj klasi djelomično zahvaljujući zraku koji se upumpava u trup kako bi olakšao teret.