Makedonija
0

U bosanskom kazanu skuhali gravče i ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U štipskom selu Sarčievu u jednom kazanu skuvano je 3.150 kilograma pasulja sa slaninom, čime je Makedonija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Pasulj je pripreman više od šest sati, a kazan je proizveden u BiH.

Makedonski kuvar Ljupčo Gijevski, koji je kuhar u skopskom hotelu "Aleksandar palas" izjavio je, da je pasulj skuhan po starom receptu, po kojem je, kako tvrdi, "jeo i sam Aleksandar Makedonski". 

Pasulj je u Evropu iz Amerike donio Kristofor Kolumbo tokom 15. i 16. vijeka, ali je Aleksandar Makedonski živo u četvrtom vijeku prije nove ere. 

"Gravče", kako kažu Makedonci, bilo je teško oko tri tone, a probalo ga je 10.000 građana.

Dosadašnji rekord držali su američki studenti koji su 2002. godine skuvali 1.300 kilograma pasulja. 

Za rekord je bilo potrebno 400 kilograma pasulja, 200 kilograma slanine, 2.600 litara vode, 40 kilograma luka, 70 litara ulja, osam kilograma crvene paprike, devet kilograma soli, tri kilograma bibera i oko stotinu strukova peršuna. 
U Makedoniji je ranije postavljen rekord u pripremi posnih sarmi.