Velika Britanija
0

FOTO / U bašti iskopao logor iz Drugog svjetskog rata

Sarajevo-x.com
Vodoinstalater je u svom dvorištu otkrio nekadašnji logor ratnih zarobljenika iz Drugog svjetskog rata u kojem je bilo zarobljeno oko 10.000 njemačkih vojnika, javlja "Daily Mail".
David Murray (39), kopao je po dvorištu svoje unajmljene kuće kada je otkrio pločicu sa imenom i prezimenom koja je pripadala njemačkom zarobljeniku.

Od vlasnika kuće dobio je dozvolu da nastavi kopanje i u roku od sat vremena pronašao je stare boce, dugmad sa uniformi i iskorištenu municiju.

David je do sada pronašao više od 2.000 predmeta, uključujući i granatu koju su specijalci morali odnijeti da bi bila uništena.

Tridesetdevetogodišnji vodoinstalater iz Much Hadhama u Velikoj Britaniji rekao je da je bio potpuno šokiran svojim pronalaskom.

"Zaista sam se iznenadio kada sam pronašao pločicu. Samo sam rovio po zemljištu, pa je zaista u pitanju čista sreća što sam vidio odsjaj u zemlji", izjavio je. "Sve stvari koje sam pronašao sam spremao u šupu, ali ona se lagano napunila pa se nadam da ću dobiti nešto u čemu ću moći čuvati sve te stvari".

"Čudan je osjećaj kada pokušate zamisliti da je prije 70 godina 10.000 zatvorenika hodalo mojom baštom", kazao je Britanac.

Kamp Wynches otvoren je 1939. godine i prvo je držao italijanske zarobljenike kojima su se kasnije pridružili njemački, koji nisu otišli sve do 1947. godine.

Historičari vjeruju da je logor korišten za trening savezničkih snaga i kao mjesto u kojima su smještani Amerikanci koji su dolazili da ratuju. Kamp se prostirao na 162.000 kvadratnih metara, a imanje Davidovog stanodavca prostire se na 80.000 kvadratnih metara.

David živi s bratom Alecom i njegovo troje djece, a brat mu je pomogao u prekopavanju bašte. Trenutno radi sa lokalnim historičarem Richardom Maddamsom da bi potpuno istražio kamp i nadaju se da će uspjeti napisati knjigu o svojim otkrićima.