Mjere protiv recesije
0

U avionima manje kašike i manje zalihe hrane

Sarajevo-x.com
U vremenima teške ekonomske krize, vlasnici aviokompanija su se dosjetili kako smanjiti potrošnju goriva, piše Telegraph, pa su odlučili prvo 'srezati' težinu i količinu određenih predmeta u avionu.

Američki Northwest Airlines je tako odlučio izbaciti kašike iz pribora za jelo ukoliko se radi o suhom obroku da bi avion izgubio na težini, a japanska kompanija JAL je čak potpuno ispraznila jedan avion te detaljno analizirala šta putnicima nije potrebno za vrijeme leta.

Japanci su odlučili da će sav pribor za jelo smanjiti za jedan centimetar, te izbaciti debele kataloge tržnih centara koji teže i do nekoliko kilograma.

Isto tako, avion neće nositi nepotrebne zalihe vode i hrane kao inače, nego precizno određene količine srazmjerne broju putnika na tom letu. Ukoliko avion bude prevozio 100 putnika, hrane će biti upravo za sto obroka, ili naprimjer 200 ako se radi o dugom letu na kakvima se poslužuju dva obroka.

U izradi se nalaze i posebna sjedišta od 30 posto lakšeg materijala nego što je sadašnji, a i ostali namještaj će biti redizajniran i napravljen od lakših materijala.

'Ako smanjimo nepotrebnu težinu predmeta u avionima, uštedićemo velike količine novca na snabdjevanju gorivom, a u budućnosti se nadamo i biogorivima kako bi smo smanjili zagađenje zraka', izjavili su čelnici IATA, međunarodne organizacije za zračni saobraćaj.