Kazahstan
0

U 131. godini umrla najstarija žena na svijetu

FENA
Sahan Dosova iz Kazahstana preminula je u 131. godini kada se okliznula u kupatilu novog stana koji su joj vlasti poklonile zbog duboke starosti.

Nikada u životu nije bila kod ljekara, nikada nije jela slatkiše, a glavni obroci bili su joj sir i pavlaka. Pažnju svjetske javnosti privukla je u martu, kada je prilikom popisa stanovništva potvrđen njen datum rođenja.

Demografski stručnjaci bili su zapanjeni kada su otkrili da je u prvom popisu stanovništva u Sovjetskom Savezu, urađenom 1926. godine, upisano da Dosova ima 47 godina.

Kazahstanske vlasti odlučile su da joj dodijele stan nakon što su svjetski mediji objavili priču da najstarija žena na svijeta živi u nemogućnim uslovima. Prema zvaničnom podatku, Dosova je rođena 27. marta 1879.

Kada je to otkriveno, neki stručnjaci su posumnjali da je možda u vrijeme Sovjetskog Saveza dala lažne podatke o datumu rođenja kako bi stekla određene beneficije.

Kasnijim istraživanjem, međutim, potvrđeno je da su podaci tačni. Dosova je nadživela sedmoro djece, a još troje su živi.

U godini njenog rođenja rodili su se Staljin i Einstein, Edison je predstavio prototip sijalice, a posljednji ruski car napunio je 11 godina. Kada se Hitler rodio imala je deset godina. Udovica je postala za vrijeme bitke za Staljingrad.