Zanimljivosti
16

Tuzlanka Nermina Mehinović goblene spašava od zaborava: Zavirite u jedinstvenu galeriju u BiH

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Nermina Mehinović svoj prvi goblen s motivom mosta uradila je u srednjoškolskom danima. Za to joj je trebalo mnogo vremena i strpljenja, s obzirom da je potrebno pažljivo popuniti svaku kockicu goblenskog platna. Kako je vrijeme prolazilo, ljubav prema ovoj vrsti ručnog rada je rasla, pa se ova Tuzlanka osim izradi goblena posvetila i njihovoj kupovini.

Danas je ponosna vlasnica kolekcije od blizu 350 goblena koji su svoj dom pronašli u ugodnom ambijentu galerije goblena u Tuzli, inače prvoj ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

"Moja sestra se prvenstveno bavila izradom goblena, a onda sam od nje na poklon dobila materijal kako bih sebi mogla izvesti jedan. I to je upravo bio jedan stari most, motiv koji je jako zastupljen na goblenima na našem području. U mojoj porodici su se mnogo izrađivali gobleni, što je predstavljalo poseban ugođaj i smiraj", priča nam Nermina pokazujući svoj prvi goblen.

U zavisnosti od veličine, za izradu jednog goblena u prosjeku su potrebna dva mjeseca.

"Na primjer, da biste uradili goblen po Wiehlerovoj šemi potrebno je da pristupite nizu predradnji koje prethode samom vezenju. Prvenstveno se konci moraju razvrstati i tu ne smije biti greške. Vrlo je važno da se za rad koriste okviri, ali i da se opredjelite kojim bodom želite raditi. Goblensko platno na sebi ima kockice koje su obilježene žutom linijom i to vam pomaže da ne pogriješite. Ovdje greške nisu dozvljene, jer ako do toga dođe na samom kraju nećete dobiti sliku kao na šemi", pojašnjava Mehinović i dodaje da je za ispunjenje jedne kockice potrebno 400 uboda iglom, odnosno sat i po vremena.

Istinski užitak

S obzirom da se bavila vrlo odgovornim poslom u profesionalnom smislu, u jednom periodu života nije imala vremena za svoj hobi koji joj je predstavljao istinski užitak.

Kako ističe, nakon što se smanjio obim poslovnih obaveza do te mjere da se u potpunosti mogla posvetiti onome što istinski voli, osim izradi, posvetila se i pronalasku, te kupovini već izrađenih Wiehlerovih goblena koji su nastajali na osnovu slika svjetski priznatih likovnih umjetnika.

"U želji da nekim dragim osobama nađem goblene s motivima koji su tokom rata izgubljeni, tokom traganja sam ustanovila da su oni prilično zaboravljeni u posljednje vrijeme. Na neki način su zapušteni, posebno od pripadnika mlađe generacije koji ih skidaju sa zidova jer im ne odgovaraju u prostoru. Onda ih drže po tavanima, podrumima ili ormarima, a neki ih čak i uništavaju, što je jako žalosno", kaže nam Mehinović.

Ističe da joj je misija u cijeloj ovoj priči, sakupljanje, promocija, ali i spašavanje goblena od zaborava.

U početku ih je kupovala na području naše zemlje, međutim zbog siromašnosti tržišta, ponude je morala tražiti van granica BiH.

Kada je riječ o cijeni prvenstveno Wiehlerovih goblena, ističe da je ona mnogo manja na tržištu, nego što bi realno trebala biti.

"Na primjer goblen s motivom tajne večere danas možete pronaći po cijeni od 500 do 1.500 eura, u zavisnosti od toga koliko je vlasnik koji ga prodaje vezan za taj goblen, zatim koliko poznaje vrijednost i koliko mu je u tom momentu važno da li će ga prodati ili ne. Sam materijal za izradu ovakvog goblena košta oko 500 eura, što vam govori o kakvom djelu je riječ", ističe Mehinović koja je goblene pronalazila širom Balkana.

Jedinstvena galerija u BiH

Priča ove Tuzlanke nakon kupovine goblena nije završena. Naime, ona je otišla korak dalje, te je otvorila i jedinstvenu galeriju goblena.

U velikom prostoru na dvije etaže, namještenom u baroknom stilu, vrlo neubičajenom za naše prostore i vrijeme u kojem živimo, našlo je utočište veliko blago ručno vezenih slika iz opusa Wiehlerovih goblena koji predstavljaju originalan brend i vrhunac u ljepoti i kvalitetu ručnih radova ove vrste.

"Nakon što sam prikupila veliki broj goblena morala sam da pronađem prostor u kojem će oni biti smješteni, odnosno mjesto koje će biti njihov dom i gdje će ih moći i drugi pogledati, ali i uživati u lijepom ambijentu kojeg oplemenjuje određena vrsta pozitivne energije", kaže naša sagovornica.

Žene, ptice, mostovi, cvijeće, priroda, samo su dio motiva koji preovladavaju na blizu 200 izloženih goblena, uokvirenih u barokne i druge okvire, te okačene na galerijske zidove.

"Iako još uvijek nije upriličeno zvanično otvorenje galerije za javnost, dosad je realizovano nekoliko intimnijih događaja. Želja mi je da ovo bude mjesto gdje će se promovisati sve vrste ručnih radova. Shodno tome, zamišljene su i sedmice keranja, heklanja, pletenja, vezenja, odnosno svega onoga što ima trajnu vrijednost", kaže Mehinović na kraju razgovora za Klix.ba.