Novi rekorder
0

Turčin Sultan Kosen najviši čovjek na svijetu

Sarajevo-x.com
Sultan Kosen zvanično je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši čovjek na svijetu, nakon što je ustanovljeno da je ovaj Turčin visok dva metra i 47 centimetara.

Ovaj 26-godišnji rekorder vlasnik je i druga dva rekorda, on naime ima najduže ruke (27,5 centimetara) i najduže noge (36,5 centimetara).

Prestižnu titutu koju je preuzeo Kosen prije je nosio Bao Xishun koju je u Guinnessovu knjigu ušao 2005. godine.

Najviši čovjek na svijetu u četvrtak je stigao u London, a tom prilikom je istakao da se nada da će mu slava pomoći da nađe ljubav po prvi put u životu. Njegova visina je do sada odbijala žene i on nikada nije imao djevojku.

"Prva stvar koju želim uraditi jeste kupiti automobil u koji mogu stati, ali čak više od toga želim da se oženim. Do sada bilo mi je jako teško pronaći srodnu dušu, ali nadam se da ću sada kada sam postao poznat, upoznati više djevojaka", kazao je on za Telegraph.

Osim toga, pronaći odgovarajuću odjeću prava je noćna mora za ovog Turčina. On je na sastanak sa novinarima prvi put odjenuo odjelo koje je napravljeno specijalno prema njegovim mjerama. Kod kuće spava na krevetu dugom tri metra.

"Najteža stvar jeste što ne mogu ući u normalno vozilo. Ne mogu ići u kupovinu kao svi ostali normalni ljudi, moram da naručujem da mi se posebno skroji odjeća. Druga stvar jeste da su plafoni uvijek tako niski i moram se saginjati svaki put kada ulazim na vrata", ispričao je Kosen.

No, njegova visina ima neke prednosti. On ističe da kod kuće koriste njegovu visinu da promjeni sijalicu ili stavi zavjese. Kosen je kroz osmijeh kazao da je uvijek sanjao o dolasku u London, te da je u avionu uzeo dva sjedišta za sebe. Ovo je prvi put da putuje van Turske, a poslije Engleske, ide u SAD i Njemačku.

Craig Glendey, urednik Giunnessove knjige rekorda, kazao je da je u historiji zabilježeno samo oko desetak ljudi koji su bili visoki preko 2 metra i 40 centimetara.

"Sultan je markantna ličnost, no on je ujedno nježna i tiha osoba koja je krajnje opuštena i neopterećena svojoj jedinstvenom pojavom. Zadovoljstvo nam je poželjeti mu dobrodošlicu među svjetske rekordere", istakao je on.