Čudo iz Velike Britanije
0

Tumor na mozgu trogodišnjakinje sam nestao

Sarajevo-x.com
Liberty i Rose Finn
Liberty i Rose Finn
Kad su ljekari roditeljima trogodišnje Liberty Finn rekli da moraju prekinuti njenu hemoterapiju jer je više ne može podnijeti, očekivali su najgore. Njihova princeza je imala tumor na mozgu i neizvjesnu budućnost. Izraslina iza oka bila je prijetnja za Libertyn vid, te je postojala mogućnost da prouzrokuje trajno oštećenje mozga djevojčice.

Godinu dana nakon što je hemoterapija prekinuta, desilo se čudo. Tumor na mozgu je na opšte čuđenje ljekara i roditelja nestao. Masa koja joj je zatvorila optičke nerve i znatno ograničila vid toliko se smanjila da nije više bila vidljiva na skeneru. Djevojčici se vid vratio gotovo u potpunosti.

Liberty je imala 10 mjeseci kad joj je dijagnosticiran tumor, a hemoterapija, u kombinaciji sa jakim lijekovima, trajala je 18 mjeseci. Roditeljima je odmah rečeno da tumor neće moći operisati zbog njegove veličine i osjetljivosti tog područja. Na kraju tretmana, skenirali su joj mozak te uvidjeli da se tumor smanjio za 50 posto.

Sve je bilo neizvjesno do prošle sedmice kad je zadnji pregled pokazao da tumora više nema.

"Otišli smo u bolnicu očekujući da će nam reći kako se tumor povećao ili ostao isti. Nismo mogli vjerovati kad su nam ljekari objasnili da je izraslina nestala", rekla je Libertyna majka Rose Finn za Daily Mail.

U porodici djevojčice u Burtonu su presretni. Sada žele što više vremena provoditi s kćerkicom i jednostavno uživati u životu.

Doktori smatraju da je tumor vjerovatno nestao zato što je njeno tijelo bilo snažno i uporno.