Zanimljivosti
20

Tri znaka na osnovu kojih možete prepoznati osobu sa psihopatskim sklonostima

Klix.ba
Vrlo je teško i nezahvalno nekoga označiti kao psihopatu, no brojni stručnjaci dijele mišljenje o tome kako postoje određeni znaci koji signaliziraju kako u svom prisustvu imate osobu sa psihopatskim karakteristikama ličnosti.

Psihopat, prema definiciji, ima poteškoće da razumije ljudske emocije i karakteriše ga nedostatak empatije, ali i neke manje očite stvari poput pića koje naručuje, piše Cheatsheet.com.

Muškarci su ti koji su češće psihopate od žena, a u nastavku pogledajte koja su to tri znaka psihopatskih sklonosti.

Imuni su na podražaj zijevanja

Sudeći prema studiji objavljenoj u žurnalu Individual and Personality Differences, istraživači su ispitali 135 studenata kako bi kod njih zabilježili psihopatske znakove. Nakon popunjenog upitnika, učesnici su dobili zadatak da pogledaju tri videa - u jednom se nalazila osoba s neutralnim izrazom lica, jedna osoba koja se smijala i jedna osoba koja je zijevala. Dok su učesnici studije gledali video, istraživači su pažljivo pratili njihova lica, posmatrajući aktivnost mišića lica.

Rezultati studije su pokazali nešto vrlo interesantno: učesnici kod kojih je zabilježeno najviše psihopatskih crta najčešće nisu reagovali na podražaj zijevanja koji je inače "zarazan" i većina ljudi, kad vidi drugu osobu kako zijeva, i sama počne zijevati. Nedostatak reakcije na podražaj zijevanja stručnjaci su objasnili kroz nedostatak empatije.

Psychology Today piše kako osobe sa dosta psihopatskih crta imaju tendenciju da budu neiskreni, sebični, previše puni samopouzdanja i ne vole da brinu za druge.

Objavljuju dosta selfija

Stručnjaci dijele mišljenje o tome kako psihopate imaju tendenciju da na društvene mreže postavljaju dosta selfija (fotografija sebe).

U studiji objavljenoj u žurnalu Personality and Individual Differences, istraživači su posmatrali vezu između karakternih osobina muškaraca i načinima na koji se prezentiraju na društvenim medijima. Istraživači sa Ohio State univerziteta ispitali su 800 muškaraca dobne skupine između 18 i 40 godina, fokusirajući se na crte ličnosti kao što su narcizam, makijavelizam (dvoličnost) i psihopatija - crte ,koje su poznate kao "mračna trijada".

Istraživanje je činio upitnik sa pitanjima poput: u kolikoj se mjeri smatraju atraktivnima, u kolikoj mjeri žele da im drugi poklanjaju pažnju, te imaju li običaj da manipulišu ljudima. Pored toga, bili su pitani i u kolikoj mjeri koriste društvene mreže, koliko često postavljaju fotografije sebe na društvene mreže i u kolikoj mjeri uređuju fotografije prije objave.

Istraživanje je pokazalo kako muškarci koji su pokazali visok procenat samoobjektifikacije (sklonosti da se vrednuju isključivo na osnovu fizičkog izgleda) i narcizma provode više vremena na društvenim mrežama. Pored toga, muškarci koji su bili narcisoidniji češće su objavljivali selfije na društvenim mrežama, a ova je karakteristika bila povezana sa psihopatskim crtama.

Vole gorku, crnu kafu

Iako ovo zvuči dosta neobično, potrebno je naglasiti kako se ne radi o osobama koje su odlučile da iz svog života izbace šećer i mlijeko iz zdravstvenih razloga,. Studija objavljena u žurnalu Appetite pokazuje kako osobe sa psihopatskim tendencijama imaju običaj da piju crnu kafu.

Studija sa Innsbruck univerziteta u Austriji je ispitala skoro 1.000 osoba, a pokazalo se kako osobe sa psihopatskim crtama imaju običaj da radije konzumiraju gorka pića poput crne, nezaslađene kafe.