Zanimljivosti
488

Tri godine pravio američki ratni brod od lego kockica

Klix.ba
Ribar koji je zaluđen Lego kockicama Jim McDonough proveo je tri godine gradeći najduži model američkog ratnog broda na svijetu, da bi na kraju saznao da ga je rival iz Amerike pobijedio modelom dužim za nekoliko centimetara.

Kada je započinjao svoj projekat u garaži istraživanja su mu pokazala da će upravo njegov lego brod biti najduži. Model USS Missouri u lego varijanti je dug 730 centimetara. Nažalost, njegovi napori nisu nagrađeni prvim mjestom jer je drugi entuzijasta Dan Siskind napravio isti lego brod dužine 777 centimetara.

Siskind je koristio više od milion Lego kockica kako bi napravio svoj model USS Missourija.

Pedesetjednogodišnji ribar ima garažu ispunjenu lego ratnim brodovima, nosačima aviona, avionima, ribarskim čamcima i desantnim čamcima.

"Najduži model je nekoliko centimetara duži, ali kada sam ga ja počeo praviti prije tri godine bio je najduži. Ne koristim ljepilo i sve se može rastaviti. Ako odete u Legoland i sve bude zalijepljeno onda je to varanje jer svako može lijepiti stvari", rekao je McDonough.

Njegova partnerica Mandy kazala je kako ga porodica podržava pa je čak bila uz njega i kada je za pravljenje Missourija zauzeo kuhinju.

Njegov sljedeći projekat je nosač USS Saratoga od Lego kockica.