Zanimljivosti
6

Trećina Britanca misli da je Brighton paviljon Taj Mahal, a St. Paul katedrala Vatikan

Klix.ba
Brighton Paviljon
Daily Mail objavio je rezultate ankete provedene među Britancima o njihovom znanju iz oblasti geografije i kulture. Rezultati su poražavajući.

Britancima su pokazane fotografije kultnih građevina u Velikoj Britaniji i od njih je zatraženo da kažu koja je to građevina.

Trećina ih je zamijenila londonsku Marble Arch za pariski Arc de Triomph, dok ih četvrtina misli da je St. Paul katedrala ustvari Vatikan. Također, četvrtina ih misli kako je Derwent Water, koji se nalazi u najvećem engleskom nacionalnom parku Lake Districtu, ustvari Novi Zeland.

U anketi je učestvovalo više od 2.000 osoba iz ove zemlje, a osim poznatih objekata u Britanije teme su bile objekti koji se pojavljuju u serijama i filmovima. Blizu 13 posto Britanaca misli kako je Albert četvrt iz BBC-jeve sapunice "EastEnders" stvarna, kao i Pemberley, zemlja iz serije "Ponos i predrasude".

No, tu se neznanje ne završava. Oko 30 posto ih misli da je Brighton paviljon ustvari Taj Mahal, a da je škotski Izložbeni centar Opera u Sydneyju.

Cilj ankete je podstaći Britance da istraže svoju zemlju i nauče geografsko-historijske činjenice o njoj.