Indonezija
0

Tokom popisa stanovništva pronađena žena od 157 godina

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tokom popisa stanovništva koji se provodio posljednjih sedmica u Indoneziji, u jednom selu na otoku Sumatri pronađena je žena koja tvrdi da ima 157 godina, izjavio je u ponedjeljak jedan zvaničnik Ureda za statistiku.

Popisivači smatraju kako je moguće da je Turinah rođena 1835. godine, kako im je sama kazala, iako je najstarije ljudsko biće na svijetu koje je živjelo više od 120 godina bila Francuskinja Jeanne Calment (Žan Kalman) koja je umrla 1997. u 122 godini.

"Nema autentičnih dokumenata da se potvrdi njena starost, ali na temelju njenih izjava i uzevši u obzir da njena usvojena kćerka ima 108 godina, teško je u to posumnjati", izjavio je Jhonny Sardjono, zvaničnik službe za popis, javio je AFP.

Uprkos godinama, Turinah ima odličnu memoriju, dobar vid i nema problema sa sluhom.

"Holandski govori skoro tečno", dodao je zvaničnik.

Indonezija je bila holandska kolonija više stoljeća prije rata koji je trajao od 1939. do 1945. godine, nakon kojeg je uslijedila nezavisnost.

Sardjono je kazao da je Turinah spalila sve svoje dokumente 1965. godine kako je ne bi povezali s komunistima, od kojih su mnogi masakrirani nakon što su optuženi za državni udar.

Još jedna Indonežanka je kazala popisivačima da ima 145 godina.