Ostvario dječački san
0

Tinejdžer se penje po zidovima kao Spider-Man

Sarajevo-x.com
Većina malih dječaka odrastaju želeći posjedovati moć poput junaka iz stripova, kao što su Spider-Man ili Superman. Ali, školarac Hibiki Kono pretvorio je dječiju maštu u stvarnost izumivši "tehniku usisavanja" koja mu pomaže da se kreće po zgradama poput Spider-Mana.
Trinaestogodišnjak je rekao kako je ispunio svoj san o penjanju na građevine. Svoj izum demosntrirao je prijateljima iz razreda koji su bili oduševljeni.

"Dok sam bio mlađi oblačio sam se u Spider-Manovu odjeću i volim sve njegove filmove, tako da je sjajno što se danas mogu penjati po zidovima poput njega", rekao je dječak i dodao:

"Moja mama misli da je ideja briljantna, ali mi neće dopustiti da se pentram po svojoj sobi iz straha da se ne sruši plafon".

Popeo se do krova škole i kaže da ne smije ići previsoko, iako potpuno vjeruje svom uređaju. Na njemu je radio pet mjeseci, a došao je na takvu ideju gledajući televizijskog voditelja Jema Stansfielda koji je prezentirao sličan uređaj na BBC 1.

Hibiki, koji sa majkom živi u britanskom gradu Cambridge, odlučio se u školi za svoj projekt dok su njegove kolege radile na uobičajenim zadacima poput klupa i daljinski kontroliranih plovila.

Bila su mu potrebna dva usisivača od po 1.400 vati. Onda ih je priključio na metalne jastučiće stvarajući snažni usisni učinak koji ih "zakiva" uz zid. Snaga je dovoljna da izdrži Hibikijevu težinu.

Kod penjanja, Hibiki isključuje jedan od usisivača kako bi ruku mogao podići ka vrhu. Pritom su mu ruke i noge povezane remenom.

Hibikijev nastavnik je istakao kako je ponosan na svog učenika, a priznao je da je bio skeptičan kad mu je on iznio ideju.

"On je sve sam uradio, što je veliki podvig. Trošio je dva, dva i pol sata sedmično punih pet mjeseci na projekt i na kraju je uspio", rekao je učitelj.