Njemačka
0

Tinejdžer preživio udar meteorita

Sarajevo-x.com
Njemački tinejdžer Gerrit Blank preživio je udar meteorita koji mu je okrznuo ruku brzinom od preko 48.000 km/h.

14-godišnjak je bio na putu do škole u Essenu u Njemačkoj kada je na nebu primijetio "vatrenu kuglu" koja mu se približava. Komad veličine graška potom je udario u tlo napravivši krater širine jedne stope.

Šanse da ga meteorit zakači bile su jedan naprema milion, međutim, to se ipak dogodilo. Preživio je uz par centimetara dug ožiljak na ruci, piše Telegraph.

"Prvo sam vidio veliku svjetlosnu kuglu, a onda osjetio bol u ruci. Sekund poslije začuo se strahovit prasak", ispričao je Blank. "Buka je bila toliko jaka da su mi je satima zvonilo u ušima."

Naučnici koji istražuju porijeklo meteorita koji je pao na Zemlju potvrdili su da je zaista stigao iz svemira.

"To je zaista meteorit i stoga veoma vrijedan primjerak kolekcionarima i naučnicima", istakao je Ansgar Kortem, direktor njemačkog opservatorija Walter Hohmann. "Većina njih ne stigne do tla jer ispare ulaskom u Zemljinu atmosferu. Šest od sedam onih koji ipak prođu padne u vodu."

Jedini primjer osobe koja je preživjela pad meteora dogodio se u Alabami u novembru 1954. kada su komadi probili krov kuće, uništili namještaj i završili na ženi koja je pritom spavala.

Vezani članci