Island
0

Tinejdžer prevario osoblje Bijele kuće

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šesnaestogodišnji Vifill Atlason tvrdi da je tokom telefonskog razgovora uspio uvjeriti uposlenike Bijele kuće da je on predsjednik Islanda te da hitno treba razgovarati sa američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Osoblje je zakazalo termin za telefonski razgovor između navodnog predsjednika Islanda i američkog predsjednika.

"Nekoliko puta su me prebacivali sa jedne telefonske linije na drugu sve dok nisam dobio sekretaricu Georgea Busha. S njom sam zakazao termin za telefonski razgovor sa američkim predsjednikom za sljedeći ponedjeljak“, objasnio je Vifill u razgovoru za Reuters.

Tinejdžer se predstavio kao predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimsson. Islandska policija pokucala je na Vifllijeva vrata samo dva dana poslije telefonskog razgovora, odnosno na dan kada je bio zakazan razgovor sa Bushom.

"Policija mi je rekla da je CIA zvala načelnika policije i htjeli su provjeriti odakle je stigao poziv i odakle meni uopće broj telefona Bijele kuće. Potom su me odveli na ispitivanje. Ja sam im kazao da se ne sjećam tačno odakle mi broj Bijele kuće, ali da znam da mi ga je prije četiri godine dao jedan prijatelj“, objasnio je tinejdžer.

Na konferenciji za štampu održanoj u ponedjeljak u Bijeloj kući, glasnogovornica Georgea Busha Dana Perino kazala je da je dječak zvao javnu liniju koja je dostupna svim građanima.

Jon Bjartmarz, šef islandske policije naglasio je da policija Islanda nije dalje kontaktirala sa službenicima Nacionalne sigurnosti iz SAD-a te da nisu sigurni da li će tamošnja obavještajna i sigurnosna služba poduzimati dalje mjere protiv dječaka.

"Što se nas tiče, u ovom slučaju neće biti daljih istraživanja, a ne znamo ni da li će američka vlada poduzimati dodatne mjere“, naglasio je Bjartmarz.