Zanimljivosti
0

Tigrovi četiri dana držali grupu lovaca zarobljene na drvetu

Klix.ba
Petorica lovaca proveli su četiri dana u krošnji drveta dok su razljućeni sumatranski tigrovi vrebali u okolini. Tigrovi su ubili šestog lovca i napola ga pojeli nakon što su lovci ubili njihovo mladunče koje se uhvatilo u zamku za jelene.

Nakon što su pronašli umiruće mladunče, tigrovi su se dali u potjeru za lovcima i uhvatili jednog, poznatog samo kao David, ubili ga i pojeli do pola.

Lovci iz sumatranskog sela Simpang Kiri bili su u potrazi za rijetkim i skupim drvetom agar. Stanovnici iz okoline Nacionalnog parka Gunung Leuser, zbog visoke cijene ovog drveta često zalaze u džunglu u potrazi za njim.

"Nismo mogli odmah spasiti ljude sa drveta zbog udaljenosti lokacije i tigrova koji su se nalazili ispod drveta. Grupa je napadnuta nakon što su uhvatili i ubili mladunče. Tigrovi su pronašli smrtno ranjeno mladunče i napali ljude te ubili 28-godišnjeg Davida, dok su se ostali popeli na drvo", rekao je Dicky Sondani, lokalni šef policije.

Lovci su imali sreće da su sa sobom imali mobitele te su uspjeli pozvati u pomoć. Spasioci su ispod drveta pronašli napola pojedenog Davida, a četiri velika tigra su pobjegla.

Tek nešto više od stotinu sumatranskih tigrova obitava u šumama Nacionalnog parka Gunung Leuser National Park, a njihov broj rapidno opada smanjivanjem staništa. Tražeći hranu, tigrovi sve češće ulaze u sela te dolazi i do napada na ljude.