Sve više forenzičarki zbog CSI
2

Televizijske serije pomažu u izboru životnog zanimanja

SRNA
Televizijske serije sve češće "pomažu" gledaocima da izaberu svoje životno zanimanje - tako je nakon višegodišnjeg američkog serijala "CSI", koji prikazuje atraktivne žene koje rade kao forenzičarke, enormno porastao broj žena koje su diplomirale na odgovarajućem fakultetu.

Ispitivanja određenih ciljnih grupa pokazuju da će djevojke češće birati naučnu karijeru ako imaju upravo takve uzore među junacima na televiziji.

Problem je što su njihovi TV idoli veoma rijetko iz tehničkih oblasti.

Istraživači "Berlin-medija" analizirali su televizijski program, tražeći junake koji bi bili naučnici, matematičari, programeri ili inženjeri.

Ali, gotovo svi koje su pronašli bili su muškog roda. Rezultati pokazuju da je tek 1,7 posto svih likova u izmišljenim tv serijama, sapunicama i filmovima, recimo u Njemačkoj, pripada naučnoj struci, dok samo dva posto likova ima visoke kvalifikacije u nekom tehničkom zvanju.

Zanimljivo je da su i unutar tih zanimanja ženski likovi slabo zastupljeni. Samo 0,7 posto ženskih likova radi u nekom od naučnih područja, a 0,5 posto su inženjeri.

Ženski likovi u TV serijama uglavnom su medicinske sestre, učiteljice, kozmetičarke, advokati, ljekari i policajci.

Čak i kada ženski likovi na TV imaju posao, njima to zvanje manje znači nego muškim junacima. Žene se i na televiziji više koncentrišu na ljubav i porodicu, navode iz "Berlin-medija".

U TV serijama polja nauke i tehnologije jedva da postoje. Čini se da scenaristi i producenti to ignorišu.

Berlinski istraživači smatraju da je najbolji način za podsticanje žena da nastave karijeru to što će biti više uspješnih žena i žena-naučnika u TV sapunicama i drugim programima koje gledaju mladi.

Neki "filmaši" kažu da nauka i tehnologija nisu dovoljno "seksi" i da to nikoga ne zanima.

Zato se za njih organizuju radionice. Autori, producenti i reditelji uvijek su zaprepašteni koliko nauka može biti interesantna kad nauče nešto iz tih zanimanja.