Žele postaviti nove rekorde
0

FOTO / Tajvanski zatvor kao umjetnička škola

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kad je 24-godišnji Wang prije tri godine otišao u zatvor, nije ni slutio da će se uskoro boriti da sruši jedan svjetski rekord. Wang je jedan od 2.000 zatvorenika u Changhuau u centralnom Tajvanu, koji učestvuje u masovnoj plesnoj tački kojom se potiče kreativnost osoba u zatvoru.

"Otkako sam došao ovdje u julu sklopio sam nova prijateljstva", priča za AFP Wang, osuđen na sedam godina zatvorske kazne zbog pljačke. "Sretniji sam nego što sam bio."

Nakon što su dvaput sedmično vježbali ples, za Lunarnu novu godinu ovih 2.011 zatvorenika nastupilo je pred ministrom pravde Tsengom Yung-fuom i to na temu pjesme poznate tamošnje pop dive A-Mei.

"Mislim da smo postavili novi rekord", kaže ponosni Tai Shou-nan, koji vodi računa o 2.724 zatvorenika, a svi oni su tinejdžeri i osobe u dvadesetim godinama života.

Tajvanci tako žele nadmašiti Filipince koji su postali internetska senzacija kad ih je 1.200 zaplesalo uz pjesmu "This is It" Michaela Jacksona.

Jedinstveni zatvorski program koji pohađaju bazira se na uvjerenjima kako se snaga treba pretvoriti u umjetnost, i to u bilo koju njenu formu.

U tajvanskom zatvoru ima osam različitih ansambala, sa brojnim instumentima, a jedna grupa je i lutkarsko pozorište.

Stručnjaci podupiru ovaj vid naobrazbe, pa su pokrenuti i kursevi kaligrafije i slikanja, kao i tkanja tepiha, tjestenine i tradicionalnih kineskih lampi.

"Ovakvi programi im omogućavaju da ponovo postanu dio društvene zajednice i po odsluženju svojih kazni počnu živjeti normalnim životom", objašnjava zatvorski zvaničnik, koji je tražio da mu se ne objavljuje ime.

Bubnjar Pan služi 16-godišnju kaznu zbog ubistva, a u zatvoru je završio srednju školu. On kaže da mu sviranje na bubnjevima omogućava da se skoncentriše na zadatke, te da tako kontroliše svoj temperament.

"Glava mi je postala mirnija", kaže on smješkajući se.