Zanimljivosti
0

Tajni život mačke: Otkriveno šta omiljeni ljubimci rade iza naših leđa

Klix.ba
Čim se spusti noć Claude se ušunja kroz stražnja vrata susjedovog doma i odlazi pravo u kuhinju tražeći ostatke hrane. Osmogodišnji mačak voli loviti miševe, sjediti u vrtu i jesti Whiskas hranu iz tuđih zdjelica.

Njegova vlasnica Henrietta Mulner je tek nakon sedam godina saznala za Claudeve noćne aktivnosti.

"Nisam imala pojma, ali sam se uvijek pitala kako je moguće da je toliko debeo, a stalno ga držim na dijeti. Sada znam", govori Mulner kroz smijeh.

Ova i slične priče će biti prikazane u BBC-evom dokumentarcu "Horizon: The Secret Life of the Cat". Ekipa snimatelja je sedam dana pratila kretanje 50 mačaka 24 sata dnevno.

Životinje su bile opremljene GPS ogrlicama i minijaturnim kamerama koje su snimale svaki njihov pokret.

Rezultati će fascinirati milione gledatelja među kojima i Georgea Osbournea čiju ljubimicu Freyu su susjedi otkrili nakon više od dvije godine izbivanja.

"Prije ovog projekta malo smo znali o tome šta mačke rade dok lutaju izvan kuće. Uvidjeli smo da su mačke fascinantna stvorenja zato što su jednim dijelom još uvijek divlje"", objašnjava John Bradshaw, stručnjak za interakciju ljudi i životinja Univerziteta

Zanimljivo je da su skoro sve mačke imale istu rutu kretanja i uglavnom se nisu previše udaljavale od doma. Jedina iznimka je sedmogodišnji Sooty koji dnevno prelazi i po tri kilometra.