Zanimljivosti
33

Tajni život grizli i polarnih medvjeda: Nevjerovatne fotografije "nježnih divova"

Klix.ba
Foto: Paul Nicklen
(Foto: Paul Nicklen)
Bez obzira na to da li ih smatramo divljim predatorima li jednostavno neshvatljivim životinjama, medvjedi su u jednakoj mjeri inspirirani strahopoštovanjem i strahom.

Često se pominju u dječijim igricama i brojalicama, u zoološkim vrtovima su glavna atrakcija, a van divljine i svojih prirodnih staništa "imaju ugled“ životinja koje jedu ljude. "Ugled“ im je pripao nezasluženo, smatra biolog i fotograf Paul Nicklen, koji je vidio i fotografirao hiljade grizlija, crnih, kermod i polarnih medvjeda tokom jedne godine.

Fotografije koje oduzimaju dah i "intimni" portreti medvjeda otkrivaju tajni život ovih stvorenja za koje Nicklen kaže da su nepravedno i neadekvatno prikazani. Uprkos njihovoj moći i snazi, Kanađanin ih je fotografirao za vrijeme lova ili dok jedu, a ni u jednom trenutku nije osjetio opasnost. Umjesto toga ih je opisao kao mirne, nježne i inteligentne zvijeri.

"Što više vremena provedem analizirajući ponašanje i pokušavam shvatiti njihovu ulogu kao top predatora, sve mi je jasnija njihova uloga čuvara krhkog i netaknutog ekosistema“, rekao je Nicklen.

Uz sve veći rizik krčenja šuma i topljenja leda kao uništavanja prirodnih staništa medvjeda, Nicklen kaže da ljudi trebaju njihovo prisustvo u robusnim pustinjama vidjeti kao pozitivan pokazatelj zdravog ekosistema.

"Želim da moje fotografije služe kao ambasadori za ta stvorenja, tako da možemo stvoriti harmoničniji odnos s njima", zaključio je biolog i fotograf Paul Nicklen.