Daily Telegraph
0

Tajna Ahmadinejadovog porijekla

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čovjek koji odbija Izraelu pravo na postojanje i prijeti da će ga zbrisati s lica zemlje ima tajno jevrejsko porijeklo, piše u subotu Daily Telegraph o iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu.

Ovaj list ukazuje na ime koje se može vidjeti dok Ahmadinejad pokazuje kameri svoje lične isprave na ovogodišnjim izborima.

Na dokumentu se može vidjeti da je ranije bio poznat kao Sabourjian, što je jevrejsko prezime koje označava onoga koji izrađuje tkanininu za Sabur, molitveni šal iranskih Jevreja.

Kratka oznaka na dokumentu dodana rukom ukazuje da su članovi njegove porodice promijenili ovo ime u Ahmadinejad kad su prešli na islam nakon njegova rođenja.

Saburdžiani tradicionalno dolaze iz Aradana, Ahmadinejadova rodnog mjesta, i stručnjaci kažu da završetak prezimena "jian" sugerira da se radi o vrlo religioznim Jevrejima.

Neki stručnjaci vjeruju da ova činjenica objašnjava Ahmadenijadove napada ne Izrael – pokušaj negacije vlastitog porijekla u sredini gdje bi inače bio u ranjivom položaju.

Ahmadinejadovi rođaci su ranije rekli da je razlog za promjenu prezimena ležao "u mješavini vjerskih i ekonomskih pritisaka", piše Daily Telegraph.

Sam Ahmadinejad nikad nije demantirao da je njegova porodica promijenila prezime nakon prelaska u Teheran, ali nikad nije objasnio koje ime ni zašto, a jedan bloger koji je tražio da se Ahmadinejadovo porijeklo istraži uhapšen je ovog ljeta.