Osnovat će muzej
52

Tajland: Šest stoljeća čuvaju primjerak rukopisa Kur'ana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tajlandski muslimani već šest stoljeća brižno čuvaju rukopis svete knjige muslimana Kur'ana, koji je njihovim precima poklonjen prije 600 godina.

U pokrajini Patani u Tajlandu sačuvan je ručno pisan primjerak Kur'ana, koji su ovdašnjim muslimanima prije 600 godina poklonili njihove savremenici iz islamskih zemalja.

Naime, prema historijskim tumačenjima vjera Islam u Tajland je stigla u 12. vijeku.

Prema historijskim nalazima, malajskim muslimanima, koji su 1457. godine osnovali Islamsku kraljevinu Patani, vladari islamskih zemalja poslali su primjerak Kur'ana koji je ručno napisan arapskim pismom.

Malajski muslimani su prošle godine tražili od Humanitarne organizacije IHH da zaštiti i obnovi dotrajale stranice unikatnog kuranskog pisma starog šest stoljeća.

Nakon toga, zvaničnici organizacije IHH su započeli potrebne aktivnosti kako bi sveta knjiga bila transportovana iz Tajlanda u Tursku radi konzerviranja.

Predstavnici pokrajine Patani u intervjuu za agenciju Anadolija izrazili su zadovoljstvo što će ovaj vrijedni primjerak Kur'ana, zajedno sa još nekoliko primejeraka, biti konzervirani i nakon toga postavljeni u muzej u Tajlandu.

“Uz financijsku podršku organizacije IHH osnovat ćemo muzej gdje će biti izloženi svi primejrci Kur'ana koje imamo. Najstariji primjerak je star šest stoljeća. Ostali su stari između 300 i 600 godina. To nam je vrijedna vjerska ostavština. Sada ćemo zaštiti šest primjeraka Kur'ana, dok ćemo poslije zaštiti oko 40 primjeraka”, kazali su muslimani u Pataniju.

Predstavnik Humanitarne organizacije IHH Zafer Topaloglu za agenciju Anadolija je izjavio da su primjerci Kur'ana već skupljeni i nalaze se pod zaštitom.

“Sakupili smo primjerke Kur'ana kako bi ih zaštiti i očistili. Primjerci će biti obnovljeni u biblioteci Suleymaniya u Istanbulu. Nakon toga, izgradit ćemo muzej u pokrajini Patani gdje će biti izloženi svi primjerci Kur'ana, kao i onaj koji je star oko šest stolječa”, istakao je Topaloglu.

Topaloglu je kazao da će izgradnjom muzeja gdje će se nalaziti primjerci Kur'ana doprinijeti da ovo značajno civilizacijsko blago i dalje plijeni pažnju znatiželjnika i turista.

“Neki od ovih primjeraka Kur'ana su u Tajland stigli iz tadašnjeg Osmanskog carstva dok su neki stigli iz Azije i Afrike. Otvaranjem muzeja zaštit ćemo ovo vrijedno blago koje su muslimani na Tajlandu bržino čuvali i njegovali”, kazao je Topaloglu.