Zanimljivosti
0

Tajland: Kozmetička kastracija zabranjena

Sarajevo-x.com
Tajlandski šefovi zdravlja zatvorili su u srijedu bolnice i klinike koje su vršile kastriranje “muških dama” usred rastuće brige u vezi sa operacijom na koju se gledalo kao na jeftinu i brzu alternativu kompletnim izmjenama seksualnih karakteristika tijela.

U pismo upućenom ukupno 16.000 privatnih zdravstvenih jedinica, predstavnici ministarstva zdravlja rekli su da svi doktori koji budu izvodili operativne zahvate, sve one osim pružanja hormonalnih terapija, bit će primorani izdržavati zatvorsku kaznu u roku od šest mjeseci.

Viša zdravstvena službenica Tara Chinakarn je priznala da će teško biti ući u trag svim kozmetičkim operativnim zahvatima koji traju relativno kratko, od 15 do 20 minuta, prenosi Reuters.

U Tajlandu se nalazi veliki broj “muških dama” ili “katoey”, kako se kaže na tajlandskom jeziku. Ovaj termin pokriva sve od transvestita do osoba koje su se podvrgle kompletnoj izmjeni spola.

Tolerancija iskazana prema tzv. “trećem spolu” učinila je Tajland vodećom zemljom po broju hirurških zahvata promjene spola.

Neke klinike odgovorile su na mnogobrojne zahtjeve tinejdžera koji žele izgledati kao djevojke, nudeći usluge kastracije putem interneta za tek 125 američkih dolara.