Zgrade koje izgledaju kao predmeti
0

Svjetske firme izgledom privlače pažnju: Korpa, riba, kovanica...

Klix.ba
Pyongyangov Ryugyong Hotel izgleda poput divovskog balističkog projektila. The Time je napravio listu od 15 zgrada koje ne izgledaju kao zgrade...

1. Ryugyong Hotel

Gradi se već 30 godina, a otvaranje je planirano sredinom 2013. godine. Hotel u Pyongyangu je u obliku piramide sa 105 spratova i bit će najviši hotel.

"Ovo piramidalno čudovište od hotela imat će monopol nad svim poslovima u gradu. Rekao sam sebi da moramo dobiti ovaj hotel jer će on biti mašina za štampanje novca ukoliko se Sjeverna Koreja otvori prema svijetu", rekao je Reto Wittwer, izvršini direktor Kempinski hotela.

2. Indira Gandhi Planetarium

Indira Gandhi Planetarium nije van naše planete, iako tako izgleda. Nalazi se u Lucknowu u Indiji. Otvoren je 2003. godine. Izgledom podsjeća na Saturn koji oko sebe ima sferu promjera 21 metar i niz prstenova različitih boja. Jedina greška je ta što Saturn ima sedam prstenova, a zgrada samo pet.

3. Zgrada Nacionalnog odobra za razvoj ribarstva

Morski objekt za promociju ribarstva nalazi se u Indiji. Otvoren je u februaru 2012. godine. Zgrada je u obliku ribe, ulaz se nalazi na lijevom prsnom peraju. U noći zbog plavih svjetala izgleda kao da zgrada pliva Hyderabadom.

4. Chang zgrada

Kao što i slika govori, Chang na tajlandskom znači slon. Ova atrakcija u Bangkoku je otvorena 1997. godine i ima 32 sprata. U dva tornja nalaze se uredi, a u ostatku zgrade luksuzni apartmani i stanovi. Zgrada je napravljena u čast životinji koju su Tajlanđani u prošlosti koristili kako bi odbranili svoje kraljevstvo.

5. Sjedište nekretnina Aldar

Firma za investicije i nekretnine u Abu Dhabiju postoji kako bi obrtala novac. Samim tim, izgrađena je u obliku džinovske kovanice. Ima 23 sprata i 12 brzih liftova, urede, dva kafića, sobe za molitvu i dvije sale za fitnes. Ovo je prvi kružni neboder na svijetu.

6. Longaberger Basket kompanija

Firma Longaberger Basket u Ohiju prva je u proizvodnji ručno izrađenih korpi. Da su vrlo uspješni dokazuje i zgrada koju je osmislio osnivač firme Davel Longberger. Svi uredi firme napravljeni su u objektu u obliku korpe.

7. Tianzi Hotel

Kineski hotel zanimljivog izgleda i šarenih boja učinit će da se svaki gost osjeća sretno u njemu. Na zgradi su likovi Fu, Lu i Shou, koji predstavljaju kineske bogove za dobro bogatstvo, prosperitet i dug život. Ovaj hotel je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveći oslikani hotel na svijetu.

8. Nacionalna biblioteka Bjelorusije

Dizajnirana je u obliku dijamanta sa 24 strane prekrivenog staklenim panelima tako da podsjeća na zaručnički prsten. Instalirano je 4.646 led dioda u bojama kako bi zgrada imala sjaj. Ko kaže da učenje ne može biti glamurozno?

9. Flame Towers

Tri zgrade otvorene su ove godine. Visoke su 189 metara i nalaze se u Bakuu. Noću led svjetla formiraju plamen koji predstavlja zastavu Azerbejdžana i druge pokretne slike. U tornjevima se nalazi Fairmont hotel, uredi i šoping centar.

10. Lotus Temple

Arhitekt Fariborz Sahba je u projektovanju Baha kuće za bogosluženje u New Delhiju koristio motiv lotosa, cvijeta koji izvire iz blatnjave vode, ali kad se razvije izgleda prelijepo. Devet bara okružuje strukturu koja se sastoji od 27 ploča od samostojećeg mramora koji predstavlja latice. Prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda ovo je najposjećenija religiozna građevina na svijetu, koja privlači više posjetilaca od Taj Mahala.

11. Cross Hash Tower

Danska arhitektonska firma Bjarke Ingels Group ima vrlo interesantnu zgradu koja predstavlja ukrštene tornjeve koji su spojeni mostovima. Nalazi se u Seulu. Mostovi su na visini od 70 i 140 metara na čijem vrhu se nalazi vrt.

12.Guggenheim Museum Bilbao

Ovaj muzej porede sa brodom, meteoritom, svemirskim brodom, metalnim komadom cvjetače. Smatra se jednom od najvažnijih zgrada našeg vremena.

13. London Aquatics Centre

Zdanje je dizajnirano za Olimpijske igre 2012. u Londonu. Vrijedi 430 miliona dolara. S vana izgleda kao kit koji je zapeo na obali. U unutrašnjosti se osjećate kao da sjedite u stomaku životinje.

14. The Experience Music Project

Ovo je muzej posvećen rock muzici u Seattleu. Mnoštvo aluminija i čelika može smetati očima, a osim toga obojen je jarkim bojama. Zgradu porede sa operacijama na otvorenom srcu. Prostire se na 140.000 kvadratnih metara.

15. Fang Yuan Building

Zgrada koja se smatra najružnijim objektom inspirisana je antičkim kineskim novčićem. Nalazi se u Shenyangu.