Zanimljivosti
0

Sviranje bubnjeva iscrpljuje kao nogometna utakmica

Sarajevo-x.com
Muzički rock koncert za svakog bubnjara predstavlja ogroman napor, i to jednak onome s kojim se suočavaju igrači tokom nogometnih utakmica, tvrde britanski naučnici.

Naučnici sa Univerziteta u Chichesteru i Gloucestershireu proučavali su Clema Burkea, bubnjara iz legendarne grupe "Blondie", te otkrili kako se nakon 90 minuta sviranja bubnjeva njegov srčani ritam ubrzao do nivoa koji se, nakon nogometnih utakmica, inače detektuje kod vrhunskih nogometaša.

Naime, Burkeovo tijelo je, tokom njegovog nastupa, bilo pod takvim stresom da se broj njegovih srčanih otkucaja sa prosječnih 140 do 150 otkucaja u minuti povećao čak i do 190 otkucaja u minuti. Također je, tokom naučnog eksperimenta, u jednom satu uspio sagorjeti 600 kalorija.

Burke, čiji bend danas slavi 30. godišnjicu albuma "Parallel Lines", bio je podvrgnut različitim testovima koji su podrazumijevali mjerenje unosa kisika, nivoa laktata u krvi i praćenje srčanog ritma tokom njihovih proba i live nastupa.

"Ako nakon 90 minuta izmjerite srčani ritam nogometaša Premiershipa i Clema, ne biste ih mogli razlikovati. Nogometaši u prosjeku mogu očekivati da će odigrati 40 do 50 utakmica tokom cijele godine, ali u jednom dvanaestomjesečnom periodu Clem je svirao 90 minuta tokom 100 koncerata. Zato je očigledno da bubnjari moraju biti u odličnoj formi", kazao je za Daily Telegrah Marcus Smitha sa Univerziteta u Chichesteru.