Zanimljivosti
82

Svi imaju loš dan: Avion odletio u pogrešan grad

Klix.ba
Nevjerovatna stvar se dogodila pilotu kompanije AirAsia X koji je iz umjesto iz Sydneyja u Kuala Lumpur odletio u Melbourne.

U martu 2015. godine je avion kompanije AirAsia X Airbus A330 trebao otputovati iz Sydneyja u Australiji u Kuala Lumpur u Maleziji. Na žalost putnika, niz tehničkih grešaka je doveo do toga da završe u pogrešnom gradu,

Istragom koju je proveo Australski biro za sigurnost transporta su ustanovljene činjenice o zabuni, koje su tek danas objavljene. U izvještaju se navodi da je avion poletio s piste koja je vodila u pogrešnom smjeru.

Posada aviona je za grešku okrivila neispravan navigacijski sistem, koji je nakon nekoliko resetovanja prouzrokovao još veće greške, a to se direktno odrazilo na sistem upravljanja.

U ovakvim uslovima se avion obično vraća na aerodrom, no, zbog loših vremenskih uslova u Syndeyju, avion je nastavio let i umjesto u Kuala Lumpur stigao u Melbourne, koji je u potpuno suprotnom smjeru.

Međutim, avion je sigurno sletio u Melbourne gdje je ostao tri sata. Kvar je popravljen, a potom je nastavljen let za Kuala Lumpur.