Kung Fu(dbal)
0

FOTO / Sveštenici Shaolina pokazali Nigeleu de Jongu kako se to radi

Sarajevo-x.com
Samo nekoliko sati prije početka finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici između Španije i Holandije, jedanaest svećenika istrčalo je na teren u gradu Zhengzhou, u centraloj Kini, na svoj prvi fudbalski meč.

Monasi su bili obučeni u žuto odijelo, bijele čarape i bijele tene, a nastupili su za tim pivare Tsingtao.

"Dječaci koji treniraju kung fu došli su na ideju da osnuju fudbalski klub. Svi su ludi za najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Svaku noć su u svojim sobama pratili Svjetsko prvenstvo. Imali su svoje favorite, a navijali su za Brazil i Argentinu. Messi je njihov omiljeni igrač", rekao je Feng Wiefeng, glasnogovornik hrama Shaolina.

Ipak, njihovo znanje o igri je još uvijek nedovoljno. Neki nikada nisu dotakmuli loptu, a mnogi su koristili ruke, kako bi je obuzdali.

Međutim, mladi monasi izazvali su oduševljenje publike spektakularnim potezima, skokovima i kung fu udarcima. Na momente su podsjećali na holandskog reprezentativca Nigela de Jonga, koji je sličan potez izveo na finalu SP-a, kada je nogom u prsa udario Španca Xavi Alonsa.

Za razliku od Holanđana, svećenici nisu zaradili niti jedan žuti ili crveni karton, ali ne zato što su poštovali pravila, već zato što sudija nije imao kartone.

"Ofsajdi, korneri, prekršaji i igranje rukom nisu dosuđivani", pišu lokalne novine.