Zanimljivosti
12

Švedski političar pokušao ukrasti bocu viskija pa završio na sudu

Anadolija
Visokorangirani političar iz redova Socijaldemokrata u Stockholmu u Švedskoj uhvaćen je dok je pokušao ukrasti bocu viskija u lokalnom diskontu pića.

"Osjećam veliku sramotu zbog ovoga što se desilo, mogao bih umrijeti od stida", rekao je 48-godišnji Tomas Rudin koji obnaša dužnost visokog zvaničnika u gradu Stockholmu.

Rudin je 1. februara ove godine pokušao ukrasti bocu viskija u diskontu pića Systembolaget u Stockholmu, ali su ga radnici uhvatili u krađi.

Čuvar je primijetio da je Rudin stavio bocu viskija pod jaknu zbog čega je odmah priveden, nakon čega je utvrđeno da je pokušao ukrasti viski poznate marke, čija boca košta 502 švedske krune ili 77 dolara.

Tokom policijske istrage, švedski političar je kazao da je bio pod stresom i da je, kako kaže, "jednostavno zaboravio na bocu viskija".

Rudin je ipak optužen za pokušaj krađe i trenutno se vodi sudski proces protiv njega u kojem će biti utvrđena visina kazne zbog ovog krivičnog djela.

Ako bude utvrđeno da je počinio ovo krivično djelo, ovaj političar će biti kažnjen "teškom novačnom kaznom" u skladu sa njegovim primanjima koja su prošle godina iznosila 1,2 miliona kruna.