Neobičan poremećaj
0

Sve što se desi tokom jednog dana, zaboravi već idućeg

Sarajevo-x.com
Michelle Philpots
Michelle Philpots
Svako jutro Michelle Philpots upita svog muža jesu li u braku. On potom uzme album s fotografijama i pokaže joj snimke sa njihovog vjenčanja od prije 13 godina. Michelle tek tada prihvati da razgovara sa svojim mužem Ianom.

Philpots je preživjela dvije saobraćajne nesreće u kojima je zadobila ozbiljne povrede mozga. Sjeća se svega što se dogodilo do 1994. godine, ali od tada sve što se desi tokom jednog dana zaboravi već narednog.

"To je kao da proživljavam jedan isti dan", kazala je Philpots, koja se bavi volonterskim poslom i pomaže osobama sa invaliditetom. "Volim gledati seriju 'EastEnders', ali se ne mogu sjetiti glumaca niti radnje."

Suprug Ian kaže da je strpljenje tajna uspjeha njihovog braka.

"Za mene to može biti vrlo frustrirajuće, ali budem strpljiv i razuman. Trebam biti miran, jer je volim", rekao je on.

Ian kaže da suprugu poznaje 25 godina, te je sretan što ju je upoznao prije nego je doživjela saobraćajne nesreće.

"Srećom, imamo dosta fotografija koje je podsjećaju, jer bi inače sve zaboravila", kaže njen suprug.

Philpots je zadobila povrede mozga 1985. kada je pala s motora, a 1990. godine kada je doživjela drugu saobraćajnu nesreću.

Doktor sa Univerziteta Cambridge, Peter Nestor, kaže da Philpots boluje od amnezije zbog koje ne može da stvori sjećanje nakon događaja.

"To je rijetka pojava, ali postoji. Vi živite dan za danom i ne zaboravljate kako se rade određene stvari. Ali, ako vas neko upita šta ste radili jučer, to ne znate", objasnio je doktor.