Zanimljivosti
20

Svastika - drevni simbol sreće u Rusiji

Klix.ba
Svastika je drevni simbol sreće u Rusiji i na tom području je poznata još iz vremena paleolita.

Svastika se u toj zemlji od davnina koristila u obredima i graditeljstvu, domaćoj radinosti, poput veza na odjeći, na tepisima i slično. Vrlo često je pribor za razne namjene u kući ukrašavan kukastim križevima. U 19. stoljeću svastika je u Rusiji bila i na novčanicama.

U 19. stoljeću, također, u Rusiji je svastika bila heraldički simbol zajedno s carskim orlom. Ona zapravo nije ni rijedak simbol u slavenskim kulturama. Svastika je pradavni simbol sreće u ruskoj kulturi.

Kombinacija svastike i ptica pored nje je bio simbol vjenčanja.

Na Kavkazu se svastika može vidjeti na stijenama Ingušetijskih kula, na vjerskim objektima i grobljima, a i na zastavi i grbu. Također ih ima na nekim historijskim spomenicima u Čečeniji, posebno na drevnim grobnicama u okrugu Itum-Kale, takazvanom "gradu mrtvih". U predislamskom periodu svastika je u tom dijelu bila simbol boga sunca Dala-Malchusa.

U 19. vijeku je bila na nekim novčanicama, a s početka 20. vijeka je bila zabranjivana. U 1926. godini je objavljen prvi dio temeljnog etnografskog istraživanja o ruskoj narodnoj nošnji Meshchora, na kojoj su bili kukasti križevi. Izdanje sadrži bogat ilustrativni materijal, a nakon 1933., sve takve studije su ukinute, nijedna objava se više nije pojavila.

Knjige koje su govorile o ovom simbolu uglavnom su bile uništene, a neke su pohranjene na posebna mjesta. Međutim, ona se i danas u nekom obliku može naći na raznim mjestima, piše Allrus.me.

Dobro je poznato da su svastiku koristili njemački nacisti kao svoj simbol. Zbog nacističke upotrebe simbola svastike, on je dobio negativno značenje, postao je simbol zla. Treba znati i da je kukasti križ kao simbol sveprisutan na indijskom podkontinentu, gdje predstavlja osnovni smisao života, snagu solarne energije i reinkarnacije.