Nevjerovatne optičke varke
0

FOTO / Svakodnevni prizori kao fantastična umjetnička djela

Sarajevo-x.com
Švedski umjetnik svojim fotoaparatom svakodnevno bilježi neke, na izgled, nimalo bitne prizore, no upravo ti prizori iz svakodnevnog života postaju prava umjetnička djela nakon digitalne obrade.

Erik Johannsson fotografije kompjuterski obrađuje, a ideje kaže dolaze same tako što se trudi da stvari iz svakodnevnog života vidi drugačijim očima.

Predstavljamo vam nekoliko njegovih fotografija koje su privukle veliku pažnju javnosti. Na jednoj fotgrafiji izgleda kao da čovjek za sobom vuče cestu poput čaršafa, dok na drugoj izgleda kao da čovjek sjedi na dasci za peglanje i pegla sam sebe.

Johannsson kada krene na zadatak najprije osmisli fotografiju kakvu želi, a uz kompjutersku obradu u Photoshopu dobije zaista fantastično umjetničko djelo.

"Inspiraciju pronalazim u svemu. U suštini najviše ideja mi daju svakodnevne životne situacije. No, sve što radim je veoma pažljivo isplanirano. Nikada ne izlazim da fotografišem ukoliko prije toga nemam neku ideju. Pronaći pravo mjesto za fotografiju je zapravo nešto što mi oduzima najviše vremena", kazao je 24-godišnji Šveđanin za Daily Mail dodajući kako mu za obrađivanje jedne fotografije treba 10 do 20 sati.