I tako već 11 godina
0

Svaki put kad zaspi dječak prestane disati

Sarajevo-x.com
Kada se Liam Derbyshire rodio njegovim roditeljima je rečeno da će živjeti samo šest mjeseci. Danas mu je 11 godina i, uprkos tome što prestane disati svaki put kad zaspi, veoma je aktivan i veseo dječak.

Derbyshire pati od rijetkog akutnog respiratornog poremećaja poznatog kao hipoventilacija, tako da svaki put kad ga roditelji poljube za laku noć mora biti priključen na aparat koji mu omogućava nastavak disanja.

Njegova porodica iz Hantsa u Velikoj Britaniji svakog mjeseca dobija visoke račune za struju, a uz opremu koja je Liamu neophodna za život instalirali su i alarm koji će ih obavijestiti ako nekim slučajem nestane struje u toku noći.

Njegova majka Kim (50) kaže da se doktori svakog dana oduševljavaju njegovim stanjem, uprkos svim problemima i tome što u svom grlu stalno mora nositi cjevčicu ugrađenu traheotomijom.

"Prevazišao je sve nevolje. Jako smo sretni što je živ. Oduvijek smo željeli da ima normalan život, a on je nadmašio sva naša očekivanja", ističe ponosna majka, ali i dodaje: "Stalno moramo motriti na njega. Ponekad je jako aktivan, a nekad mu srce počne sporije kucati. Pun je života, fantastičan je. Stalno se smješka, iako mu je svaki novi dan života pravi bonus."

Sa tim se, piše "Daily Mail", slaže i doktor Gary Connett, koji Liama liječi u bolnici Southampton u Hantsu.

"Ovo je izuzetno rijedak slučaj. Liam je prvi pacijent kod kojeg smo dijagnosticirali centralnu hipoventilaciju kad je stigao u našu bolnicu prije 11 godina", objašnjava doktor. "Imao je i rak i probleme sa crijevima, a ipak je preživio. Nevjerovatno! Rekao bih da je on jedinstven slučaj."